Bilişim teknolojilerinden haberdar olmanın ve onları ders ortamında kullanabilmenin çağın getirdiği bir zorunluluk olduğu düşünülerek bu projede bilgisayar ortamında materyal tasarlama üzerine etkinlikler planlanmıştır. Matematiğin fiziğin dili olduğu düşünüldüğünde; fiziğin öğrenilmesi ve öğretilmesinde somutlaştırılması gereken sadece fizik kavramları değildir. Konuların kavranmasında rolü olan matematiksel ifadelerin de somutlaştırılarak daha etkili öğrenilmesi sağlanmalıdır. Bu nedenle projede ücretsiz erişimi ve kolay anlaşılır menüsü ile dinamik bir matematiksel yazılım olan GeoGebra tercih edilmiştir. Böylece hem cebirsel işlemler hem de çeşitli animasyonlarla daha zengin içerikli etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
Bu projede fizik öğretmen adaylarının ve fizik öğretmenlerinin derslerinde kullanabilecekleri öğretimi destekleyici materyaller geliştirmek üzere, mekanik, elektrik, optik gibi genel fizik konularını kapsayacak şekilde içerik belirlenmiştir. Bu bağlamda özellikle matematik eğitiminde kullanılan GeoGebra dinamik yazılım programının fizik öğretiminde uygulamaları gerçekleştirmiştir.
Proje sonunda fizik öğretmeni adaylarımızın mezun olduklarında görev yaptıkları okulların maddi imkânlarından bağımsız olarak sadece bir bilgisayar ve bu bilgisayara kurulumu yapılmış ücretsiz bir yazılım ile kendi materyallerini rahatlıkla hazırlayabilir seviyeye getirilmeleri hedeflenmiştir. Böylece soyut kavramların sıklıkla yer aldığı fizik dersinde etkili ve kalıcı bir öğretim ortamının gerçekleştirilmesine (nerede ve hangi koşullar altında görev yapıldığından bağımsız olarak) katkı sağlanması amaçlanmıştır. Projenin bir diğer amacı ise isteyen tüm fizik öğretmeni ve öğretmen adaylarının öğrencilerimiz tarafından hazırlanan proje sonucu materyallerden yararlanabilmelerini sağlamaktır. Bu amaçla ders materyallerden bazılarının açık erişimi eser sahiplerinin isimleri ile birlikte Türkçe-İngilizce versiyonları ile kullanıma açılmıştır. Sonraki yıllarda diğer öğretmen adaylarımızın geliştireceği yeni materyallerle içeriğin zenginleştirilerek canlı tutulması hedeflenmektedir. Bu konuya ilgi duyan tüm öğretmen adaylarımızın iletişim kısmından bizlere ulaşmasını dilemekteyiz.
Hacettepe Üniversitesi, Fizik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri ile gerçekleştirilen bu projede, öğretmen adayları kendi istekleri ile belirledikleri konularda, "geogebra.org" sitesi ve örnek uygulamalardan da yararlanarak kendi örneklerini geliştirmişlerdir. Bu örneklere "GeoGebra ile Fizik Uygulamaları" kısmından erişebilirsiniz. Katkı sağlayan öğretmen adaylarımızın isimleri kendi materyallerinin altında yer almıştır. Öğretmen adaylarımızın meslek hayatlarında ders içeriklerini daha da zenginleştirebilecek örnekler geliştirmeleri için kendilerini gönülden destekliyor, proje sürecinde verdikleri katkılardan ötürü kendilerine teşekkür ediyoruz.
Ayrıca projenin gerçekleşmesine destek veren H.Ü. Bilimsel Araştırmalar Birimine de teşekkürlerimizi sunarız.